Skip to content
Terug

Schoentypes Uitgelegd

Shoe Types Explained

In onze schoenengids en tijdens het online shoppen voor tennisschoenen kom je de termen Snelheid, Stabiliteit, of zelfs Snelheid & Stabiliteit regelmatig tegen. Maar wat houden zulke begrippen nou eigenlijk in? In deze blog zullen we voor elke categorie uitleggen wat voor schoenen er in thuishoren en door welke criteria dit bepaald wordt.

Waarom is het zo ontzettend belangrijk om de juiste schoenen te kiezen?

Hiervoor zijn meerdere redenen te bedenken, met misschien wel als voornaamste, het voorkomen van blessures. Goede schoenen bieden jou precies de gewenste mate van ondersteuning en stabiliteit die je nodig hebt bij de intensieve, zijwaartse bewegingen en plotselinge starts en stops die gemaakt worden tijdens het tennissen. Bovendien zorgen tennisschoenen met de juiste demping ervoor dat je gewrichten beschermd worden tegen de impact die komt kijken bij het voetenwerk op de baan.

Ook het verbeteren van prestaties is een reden om de meest geschikte tennisschoenen voor jou te zoeken. Verschillende ondergronden vereisen bijvoorbeeld verschillende zooltypes. Heb jij de verkeerde zool? Dan zul je ofwel te weinig, ofwel te veel grip hebben en glijd je uit, of sta je veel te vast. Speel je op gravel, smashcourt of kunstgras? Dan raden wij vaak een zool met visgraat profiel aan, voor voldoende grip. Speel je op hardcourt banen? Dan raden wij een hardcourt zool aan, waarmee je wat extra duurzaamheid ervaart en je niet zo veel grip hebt dat je gewrichten te veel te verduren krijgen. De pasvorm van de schoen speelt ook een rol bij de prestaties, maar vooral ook bij het comfort tijdens het spelen. Dus wil jij comfortabel kunnen tennissen? Dan heb je wel de juiste schoenen nodig!

De juiste tennisschoenen zijn essentieel voor elke tennisser, ongeacht het niveau. Ze bieden niet alleen de noodzakelijke ondersteuning en bescherming tegen blessures, maar verbeteren ook de prestaties en het comfort op de baan. Het kiezen van de juiste schoenen die passen bij je speelstijl en behoeften kan een aanzienlijk verschil maken in je tenniservaring, en daarom is het de moeite waard om de beste keuze te maken.

Wat houden de drie verschillende categorieën in?

Hieronder zullen we de categorieën in detail te bespreken als aanvulling op onze Schoenengids.

Snelheid

De schoenen die in deze categorie vallen hebben als voornaamste doel om het uitvoeren van het nodige voetenwerk voor jou zo efficiënt mogelijk te maken. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben tennisschoenen die gericht zijn op snelheid de volgende kenmerken: een lichtgewicht ontwerp, een flexibele zool en een vrij direct gevoel van contact met de grond. Het gewicht van schoenen in de categorie snelheid wordt zo laag mogelijk gehouden, zodat je tijdens het spelen zo min mogelijk wordt vertraagd en je zelfs in de meest intensieve rally’s op tijd bij iedere bal kunt zijn.

De zool is ten opzichte van tennisschoenen die in één van de twee andere categorieën vallen een stuk flexibeler, zodat je je zo snel mogelijk uit alle hoeken van de baan kunt manoeuvreren. Alle bewegingen, zijwaarts, voorwaarts en snelle draaiingen worden door deze extra flexibiliteit van de zool gemakkelijker en sneller uit te voeren.

De derde veelvoorkomende eigenschap van tennisschoenen gemaakt voor snelheid is een iets minder hoge demping. Hierdoor heb je een directere connectie met de grond en voel je dus beter hoe je over de baan beweegt. Hoe directer deze connectie, hoe beter ook de energieoverdracht bij het afzetten. Dit leidt dan ook tot minder krachtverlies en een nog meer bevorderde snelheid.

Snelheid: ASICS Solution Speed FF 3

Voor- en nadelen

De bovengenoemde eigenschappen van schoenen gemaakt voor snelheid, als het lichtere gewicht, de flexibele zool en minder hoge demping, maken het dat er verschillende voordelen, maar ook nadelen zitten aan tennisschoenen die in deze categorie vallen. De voordelen die je zult ervaren zijn optimale lichtvoetigheid en manouvreerbaarheid, waardoor het voetenwerk extra soepel en snel zal aanvoelen.

Aan de andere kant brengen deze eigenschappen natuurlijk ook iets van nadelen met zich mee. Zo leidt de combinatie van een mindere demping en extra flexibiliteit bijvoorbeeld tot een verhoogde kans op blessures en een lager niveau van comfort. Een gevolg hiervan is dat tennisschoenen binnen de snelheid categorie vooral geschikt zullen zijn voor spelers die de techniek van hun voetenwerk goed beheersen.

Bekijk hieronder tennisschoenen voor Snelheid:

DamesHeren

Stabiliteit

Tennisschoenen gemaakt voor stabiliteit zijn ontworpen om jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij het uitvoeren van intensieve (zijwaartse) bewegingen. De kenmerken die horen bij schoenen die dit bieden zijn bijvoorbeeld: een stevige, vaak iets grovere constructie met extra ondersteuning, een bredere zool en versterkte zijkanten voor een stabiele basis en support bij zijwaartse bewegingen. De stevige constructie is nodig om jou de nodige ondersteuning te kunnen verzekeren, hierdoor ervaar je vaak een meer locked-in gevoel zodat je met zelfvertrouwen over de gehele tennisbaan beweegt.

De bredere zool van schoenen in de stabiliteit categorie is over het algemeen een stuk steviger en minder flexibel dan die van tennisschoenen in één van de twee andere categorieën. Dit zorgt ervoor dat je gerust een glijbeweging in kunt zetten, door het verminderde risico op blessures. Ook de versterkte zijkanten van de schoenen binnen deze categorie dragen bij aan het veiligere, stevigere gevoel dat de stabiliteit tennisschoenen je zullen bieden.

Stabiliteit: ASICS Gel-Resolution 9

Voor- en nadelen

Net als in beide andere categorieën, hebben schoenen binnen de stabiliteit categorie zo ook hun bijbehorende voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk de stabiliteit. Dit uit zich in het goed ondersteunen van alle bewegingen, zodat jij met het volste vertrouwen over de tennisbaan manouvreert. Wellicht een iets minder vanzelfsprekend voordeel is dat schoenen gemaakt voor stabiliteit vaak ook een extra goede demping bieden, waardoor het comfort tijdens het spelen wordt geoptimaliseerd. Ook zorgt de stevigere constructie van dit soort schoenen voor een verbeterde duurzaamheid. Dus slijten jouw schoenen te snel? Dan is het vaak een verstandige keus om nieuwe schoenen uit te kiezen die tot de stabiliteit categorie behoren.

Alle verstevigingen die nodig zijn om de stabiliteit, het comfort en de duurzaamheid van de schoenen te kunnen verzekeren, zorgen helaas ook voor een nadeel. Het is namelijk zo dat hierdoor de schoenen iets zwaarder zullen zijn dan tennisschoenen binnen de andere twee categorieën. En zwaardere schoenen aan je voeten maken het jou een fractie lastiger en vermoeiender om snel- en intensief voetenwerk uit te voeren. Heb jij genoeg vertrouwen in jouw technische voetenwerk en ben je op zoek naar tennisschoenen waarin jij zo snel mogelijk over de baan beweegt? Dan kun je beter zoeken binnen de snelheid categorie.

Bekijk hieronder tennisschoene voor Stabiliteit:

DamesHeren

Snelheid & Stabiliteit

De derde en laatste categorie bestaat uit tennisschoenen die gemaakt zijn voor zowel snelheid, als stabiliteit. Deze schoenen beschikken over een combinatie van de eigenschappen die de andere twee categorieën typeren. Dat wil zeggen, de tennisschoenen binnen deze categorie bieden ieder op hun eigen manier de stabiliteit, maar ook de snelheid die jij zoekt. Het kan dus zo zijn dat een model een bredere zool heeft met versterkte zijkanten, voor de support bij zijwaartse bewegingen. Maar tegelijkertijd, op andere plekken wel geproduceerd is met iets lichter, flexibeler materiaal. Om de snelheid en wendbaarheid van de schoenen te kunnen blijven garanderen. Ook zou een andere variatie van eigenschappen voor stabiliteit en snelheid voor kunnen komen.

Snelheid & Stabiliteit: ASICS Court FF 3 Novak

Voor- en nadelen

Deze categorie tennisschoenen is in het leven geroepen voor de absolute topkwaliteitschoenen, die presteren op ieder vlak, zodat jij zonder enige zorgen over ondersteuning en met de gewenste lichtvoetigheid over de tennisbaan kunt bewegen. Dit is natuurlijk het ultieme voordeel. Dus ben jij op zoek naar het beste van beide werelden? Zoek dan eens naar jouw perfecte paar in deze categorie.

Het nadeel dat komt kijken bij schoenen die zowel voor stabiliteit, als voor snelheid gemaakt zijn, is dat de absolute focus op één van deze twee doelen, die je vindt binnen de andere categorieën, toch verdeeld dient te worden. Dit houdt in dat zowel op het gebied van stabiliteit, als snelheid, goede prestaties geleverd zullen worden. Echter zullen schoenen binnen deze categorie, doordat de focus op beide eigenschappen ligt in plaats van op één in het bijzonder, helaas niet uitblinken in stabiliteit EN snelheid. Zoek je een paar tennisschoenen dat optimale stabiliteit biedt? Of juist maximale snelheid? Dan kun je beter zoeken binnen de gelijknamige categorieën.

Bekijk hieronder tennisschoenen voor Snelheid & Stabiliteit:

Women'sMen's

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de juiste tennisschoenen essentieel voor elke tennisser, ongeacht het niveau. Ze bieden niet alleen de noodzakelijke ondersteuning en bescherming tegen blessures, maar verbeteren ook de prestaties en het comfort op de baan. Het kiezen van de juiste schoenen die passen bij je speelstijl en behoeften kan een aanzienlijk verschil maken in je tenniservaring, daarom is het zeker de moeite waard om zorgvuldig de beste keuze te maken.

Delen met Vrienden